Hoe kan je met een 'sales dagboek' je succes in sales verhogen?

Een interview met Kenny Vandennoortgaete van PRANA Training & Coaching leverde vier salestips op. In de eerste salestip vertelde Kenny ons hoe je aan de hand van een dagboek je succes in sales kan verhogen.

Kenny, wil je jezelf in een notendop even kort voorstellen en vertellen vanuit welke ervaring jouw tip komt?

Wel, Ik werk voor PRANA Training & Coaching. WIj zijn gespecialiseerd in alles wat mentaal welzijn betreft. Eén van de manieren hoe we dit aanpakken is onze gepatenteerde cursus Selfcoaching®.

Wat is een tip, die in deze cursus voorkomt, waarvan je weet dat deze een grote impact kan hebben op het sales succes van iemand?

Een standaard tip die we steeds meegeven is ‘hecht belang aan een aantal zaken neer te schrijven’. En vandaar dat we terecht gekomen zijn wij de tip om een soort van dagboek aan te leggen. Het klinkt misschien wat kinderlijk, maar wat ik bedoel is een soort van schrift bijhouden waarin je het verloop van de dag in kan noteren. Dat hoeft niet helemaal uitgesponnen te zijn, dat hoeft geen roman te zijn.

En wat is precies van de kracht van zo’n dagboek?

Wel, het helpt enerzijds om je mentaal tot rust te brengen. En anderzijds blijf je stil staan bij de zaken die je gedaan hebt. Iedereen heeft vaak wel het idee dat je van alles gedaan hebt vandaag en ook weer niets. Doordat gewoon even kort neer te schrijven, zie je je dagverloop en kom je heel snel tot inzicht van wat was goed. Hierdoor kom je vaak ook nog op zaken die je nog vergeten bent of het mailtje dat je nog beloofd had te sturen. Dat komt naar boven op dat moment. Het is een mentale oefening.

Waarom werkt dit zo goed?

Iets opschrijven werkt steeds therapeutisch en eenmaal je begint te schrijven heeft dat het effect van aan een touw te trekken. Je begint te trekken aan het touw en plots komt er een hele resem van associaties naar boven en voordat je het weet heb je soms al een probleem opgelost door gewoon een aantal zaken op te schrijven.

Er wordt heel veel gezegd over ‘s morgen, voor je aan je dag begint, even op te schrijven waarvoor je dankbaar bent. Maar eigenlijk wordt er nooit gesproken over het opschrijven van een reflectie op het einde van je dag. 

Voila, inderdaad. Ik adviseer zelfs om dat twee keer per dag te doen. Wat perfect is om net voor de middagpauze, drie of vijf minuutjes tijd te nemen om eens op te schrijven wat je al gedaan hebt. Zo kan je ook meteen noteren wat je na de middag zeker wil doen. En doordat je het opschrijft staat het op papier. Zo kan je beter en meer genieten van je lunch. Dat geeft jezelf de tijd om eens naar buiten te gaan en even te ontspannen. Want anders blijf je in de rush van de dag en blijf je nadenken over wat je niet mag vergeten vandaag en wat niet goed gelopen is.

Dus een soort van sales’dagboek’ bijhouden. Waarschijnlijk blader je hier ook nog veel in terug?

Zeker! Ik zit momenteel aan 70 pagina’s van het voorbije half jaar. Als je dan eens wil terugkijken wat er op een bepaalde dag gebeurd is, is dit steeds fijn. Of als je aan iets denkt, maar niet meer het exacte relaas nog weet, kan ik het steeds terugvinden. Iets wat trouwens ook Richard Brandson steeds doet.

Voila, dankjewel Kenny! Een hele leuke salestip om de komende periode meer zaken los te kunnen laten. Zo kan je ook wat meer van de familie genieten. Je partner zou je misschien wel eens dankbaar kunnen zijn!

Let’s grab a cup of coffee and get to know each other!

Neem snel contact op om ons te gekke team te ontmoeten. Wij staan alvast te popelen om aan uw project te beginnen!

Contacteer ons